Wat is het verschil tussen een stofschaar en een papierschaar.schaar

Met een stofschaar mag u nooit geen papier of vlieseline knippen, het resultaat is altijd een botte schaar. In elk papier zitten houtvezels, en die zijn funest voor de snij rand. De hoek waaronder de rand is geslepen is bij een papier-schaar veel stomper dan bij een stof-schaar. Bij een stofschaar is de hoek veel scherper zodat het snijvlak scherper wordt. Het nadeel is dat het snij blad kwetsbaarder wordt. Een stofschaar zelf is ook wat zwaarder en de bekken glijden perfect over elkaar. Zou die misbruikt worden dan klapt de stof om tussen de bekken i.p.v. door te knippen.

Gevolg: hakkels en niet op de millimeter kunnen berekenen van waar te knippen.

Resultaat: de zelfgemaakte kleding zit net verkeerd of valt niet mooi in de plooi.

Enkele raadgevingen:

Opgepast voor spelden! Wanneer het zou gebeuren dat u per ongeluk op een speld knipt en daarbij kracht uitoefent dan krijgt u te maken met een haakje in de schaar. Dit voelt aan als een kleine belemmering bij het knippen. Een haakje kan vervelend zijn wanneer u veel met de schaar moet werken. Vakkundig laten slijpen kan helpen.

Knip enkel in materiaal waarvoor de schaar bestemd is. Knip bijvoorbeeld geen papier (ook geen patroonpapier) of harde materialen zoals kunststof of metaal met een stofschaar. Hoe dikker de stof is die u wil knippen hoe groter uw schaar moet zijn. Wanneer u dikke stoffen knipt met een te kleine schaar kan u deze beschadigen. Bezuinig niet op de prijs van een schaar. Liever een goede schaar, waar U met plezier mee knipt, dan een heleboel rommel.

Zet nooit kracht op een schaar wanneer U ermee knipt zonder materiaal tussen de bladen (in de lucht knippen). U zou de schaar in zichzelf kunnen laten knippen, met als gevolg een haakje in het metaal.

Stofscharen hebben een inwerkperiode nodig. Bij een nieuwe stof- of naaisterschaar is er nog een beetje olie aanwezig op de bladen. Bij het knippen in stof komen zeer fijne pluisjes in de olie vast te zitten. Het zou kunnen dat uw goede nieuwe stofschaar plotseling zeer moeilijk en stroef begint te knippen. Het kan zover gaan dat u de schaar helemaal niet meer open of dicht krijgt. U zal merken, wanneer u de bladen even schoonmaakt met een lapje stof, dat uw schaar terug als nieuw is. Het kan gebeuren dat u dit schoonmaken enkele keren moet herhalen in het begin van de levensloop van uw schaar.


Bekende merken stofscharen zijn Mundial, Kai, Fiskars, prym en premax Kai:

prymscharenzonder

De kai scharen komen uit Japan en zijn vervaardigd uit fijn roestvrijstaal met vanadium. De scharen van Kai hebben een zachte handgreep van zwart kunststof. Deze scharen liggen zeer comfortabel in de hand en hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Deze scharen knippen met 50% minder krachtinspanning en zijn al diverse jaren uitgeroepen tot de beste scharen van het jaar.

In onze winkel hebben wij de volgende modellen of kunt u die bestellen:

  • Kai 5210 is er in een rechtshandige als linkshandige uitvoering.
  • kai 5210 se met micro snijblad
  • Kai 5250, Kai 7205, Kai 7230, Kai 7280, Kai 5125, Kai 5100, Kai 5120, Kai borduur schaar

Rolmes Prym met comfortgreep

De oranje Fiskars-scharen zijn designklassiekers die al meer dan veertig jaar populair zijn. De serie omvat een breed assortiment scharen voorzien van ergonomische handgrepen en lemmeten van hoogwaardig nikkelvrij staal. De handgrepen bieden de vingers een groot oppervlak om druk uit te oefenen. Zo wordt de kracht gelijkmatig verdeeld, waardoor u de schaar zonder problemen langere tijd prettig kunt gebruiken. Voor grotere duurzaamheid en hygiëne worden de handgrepen rechtstreeks op de lemmeten geperst. Verkrijgbaar in zowel rechtse als linkshandige uitvoeringen.

De Mundial scharen zijn verkrijgbaar met zowel vernikkeld - als softgrip handgrepen De scharen set van Mundial is een perfecte schaar om mee te beginnen en u krijgt een puntschaartje van € 11,95 erbij cadeau.

De Premax heeft de nieuwe professionele schaar ontwikkeld gebaseerd op het Ring Lock System©, een gepatenteerde methode met een ringsluiting die een van de meest voorkomende problemen in scharen voorkomt, namelijk dat de schroef los wordt, wat efficiencyverlies en verlies van precisie van knippen veroorzaakt. Premax scharen zijn verkrijgbaar met kunststof en metalen handvaten.

Jestex stoffen en fournituren
Lange Vorststraat 39
4461JM Goes
info@jestex.nl
www.jestex.nl

SFbBox by enter-logic-seo.gr